23 Mart 2015 Pazartesi

CAHİLLİKLER KİTABI-3 (SAĞLIK) - WERNER BARTENS



     2009 yılıydı sanırım "Cahillikler Kitabı" serisi çıkalı. O zaman çok ses getirmiş, birçok kişi tarafından okunmuştu. Doğru bildiğimiz yanlışları öğretmişti bize.

     Yaz tatilinde eve gittiğimde serinin 3. kitabını, "Sağlık" konulu olan kitabı buldum. Kardeşim almıştı bu kitabı, ben de bavula atıp eve getirdim. Sağlık gibi ciddi bir konuda birçok şeyi yanlış bildiğimi fark edince çok şaşırdım ama sanıyorum bu konuda yalnız değilim. Üşenmedim en ilgimi çeken bilgileri aşağıya yazdım. Aralarında sizin de ilk defa duyduğunuz, çok şaşırdığınız maddeler var mı? Cevaplarınızı bekliyorum.

ALTINI ÇİZDİKLERİM:

1. Uykusu hafif olan insanlar, rüyalarını daha iyi hatırlarlar.

2. Buzluktaki yiyecekleri bir kez de on kez de çözüp dondursanız hiçbir sakıncası yoktur.

3. Emzirme sadece bebekler için değil anneler için de çok yararlıdır. Emziren kadınlar ileride meme kanserine daha az yakalanır ve şeker hastası olma ihtimalleri de %15 azalır. 

4. İnsan ve şempanzelerin kalıtımsal özellikleri %98,77 oranında aynı. Hatta insan ve şempanzeyi genetik olarak birbirinden ayırt etmek neredeyse mümkün değil.

5. Kadınlarda G noktası diye bir şey yok (Erkekler rahatlayabilir artık :-)

6. Sabahları çapaklı gözlerle uyanılmasının sebebi, hijyen eksikliği değildir. Göz kenarlarında oluşan bu birikintinin asıl sebebi kurumuş gözyaşıdır.

7. Uygun olmayan ışıkta ve yakın mesafeden de TV izleseniz bu, gözlerinizi bozmaz.

8. Grip dünyanın en hafife alınan hastalığı sayılır. Oysa grip dünya genelinde yılda 1 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olur.

9. Sessizlik içinde yaşayan kişilere kıyasla, trafik sesi gibi çevre gürültüsü kalp krizi riskini, erkeklerde neredeyse %50, kadınlarda ise 3 katı arttırır (O zaman biz öğretmenler yandık).

10. Antibakteriyel sabun da elleri normal sabun kadar temizler.

11. Birçok kişide, özellikle kadınlarda, kaba etteki kalın yağ tabakası kaba ete yapılan enjeksiyonların yeterli doz ilaç verememesine neden oluyor. Yani eğer yağlı bir poponuz varsa iğne yerine başka tedavi yöntemleri denemelisiniz.

12. İngiltere ve ABD'de ilaçlardan ölenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerin sayısından fazla.

13. Kalp krizi birdenbire olmaz. Krizden önceki 6 ayda göğüste sıkışma, soğuk terleme, sebepsiz bir yorgunluk ve bitkinlik, daha önceden olmayan bir nefes darlığı yaşanır.

14. İnsan kendi ağız kokusunu sürekli soluduğu için bu kokuya alışır ve onu hiç duymaz ya da çok hafifletilmiş şekilde algılar. Çoğu insanın ter koktuğunu fark etmemesinin sebebi budur.

15. Biraz sonra canım yanacak diye düşünürseniz canınız daha çok yanar. Beklemediğiniz zamanda canınız yandığında ağrı %28 daha az duyulur. En güçlü ağrı kesici ağrıyı %30 azaltabilir. Yani iyi düşünmek burada da işe yarıyor.

16. Düzenli olarak az alkol tükettiğinizde bunama ve kanser riskini %23 - %27 azaltabilirsiniz.

17. Bebekler 1 sene boyunca sırtüstü yatırılmalı. Bebeğin kafasının arkasının düzleşmemesi ve asimetrik bir kafa yapısına sahip olmaması için bir hafta sağa, bir hafta sola doğru yatırılmalı. Eğer bebek yüzükoyun yatarsa ani bebek ölümleri gerçekleşebilir.

18. Bir insanın bitlenmesi vücut temizliğiyle alakalı değildir. Saçların sık yıkanması olsa olsa tertemiz bitlere sahip olmanızı sağlar (Çocukken her yaz bitlenen biri olarak bunu duyduğuma çok sevindim :-)

     Ayrıca kıvırcık saç, bitlerin tutunmasını zorlaştırır. Bu yüzden baş bitleri kıvırcık saçlarda daha ender görülür.

19. Burun kanamalarında baş geriye yatırılmamalı çünkü baş geriye yaslanırsa, burundaki kan boğaza, oradan da yemek borusu üzerinden mideye akar. Bunun bir zararı yoktur ama yutulan kan bazı insanlarda mide bulantısı ve kusma yapabilir. 

20. Yüze salatalık koymak cildi gençleştirmez, aksine cildin daha çabuk kırışmasına neden olur çünkü salatalık cildin nemini emer. (İşte buna çok şaşırdım. Biz ki sırf salatalık cilde iyi geliyor diye salatalıklı yüz kremleri alan insanlardık) 

21. Kanadalı psikologların araştırmasına göre aileler çocukları arasında ayrım yapıyor ve daha sevimli olan çocuklarına daha fazla bakım ve ilgi gösteriyorlar.

22. Klasik bir grip aşısı kuş gribinden korumaz çünkü bu iki hastalığın virüsleri çok farklı dış yapılara sahiptir.

23. Göbek ve bel çevresine yerleşen yağlar özellikle tehlikelidir. Buna karşın alt bölgedeki kalça yağlanması, popodaki, baldırlardaki ya da üst gövdedeki yağlanma belki o kadar güzel görünmüyor ama sağlık açısından pek zararlı değil.

24. Şişman olan yetişkinler çocukluklarında da şişman mıydı? Bilakis düşük kiloyla doğan çocukların, yetişkin yaşlarında aşırı kilolu olma riskinin özellikle yüksek olduğu ortaya çıktı.

25. Soğuk algınlığı tedavisi doktor olmadan 14 gün sürer, tedaviyle 2 hafta! Çünkü 10 soğuk algınlığı hastalığından 9'una virüsler sebep olur. Ve antibiyotikler virüslerin gelişimini ve yayılmasını engelleyemez. İlaçlar tamamen faydasızdır. Öte yandan, gereksiz antibiyotik tedavisiyle, zararsız olan ve kalıcı şekilde boğaz-yutak bölgesinde yaşayan bakteriler antibiyotiklere karşı yeni direnç geliştirebilirler. Sonradan bir bakteriyel enfeksiyon yaşanırsa, mikroorganizmalarda direnç kolaylıkla artabilir ve ilaçların gerçekten işe yarayacağı durumda ilaçlar etkisiz kalır. 

26. Kalp krizi erkek hastalığı olarak görülmesine rağmen Avrupa'da kalp krizinden ölen kadın sayısı, erkek sayısından fazladır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...