30 Nisan 2017 Pazar

PAZAR 6’LISI : YARIM BIRAKTIĞIM KİTAPLAR

sule uzundere blog pazar 6'lısı yazıları


Herkese iyi pazarlar. Bu hafta Pazar 6’lısında belli bir kategori yok. Ben de geçen haftalarda yazamadığım kategorileri yazayım dedim. Hem seriyi bozmamış olurum hem de yeni kategori bulmak için uğraşmama gerek kalmaz.

Bugün birkaç Pazar 6’lısı yazmayı planlıyorum. İlk tercihimi “Yarım Bıraktığım Kitaplar” kategorisinden yana kullanıyorum.

Eskiden hiçbir kitabı yarım bırakmazdım. Kitabı sevmesem, nefret etsem bile belki sonradan açılır, belki sonu hoşuma gider diye zorla okurdum. Şimdi bundan vazgeçtim. Hem okunacak o kadar kitap varken sevmediğim bir kitaba zaman harcamak istemiyorum hem de zorla okunan kitaplar okuma hızımı çok düşürüyor. Tabii kitabın ilk on sayfasında da kitabı yarım bırakmıyorum. Bu konuyu şöyle çözmeye karar verdim. Kitabın yarısına kadar okuyacağım, eğer hoşuma gitmezse bırakacağım.

Yarım bıraktığım 6 kitabı seçeyim derken baktım ki şimdiye kadar sadece 5 kitabı yarım bırakmışım. Bundan doğru kitaplar seçtiğim sonucu çıkmasın. Dediğim gibi eskiden kitabı sevmesem bile okurdum, bu yüzden yarım bıraktığım kitap sayısı az. Neleri yarım bıraktığıma gelirsek:

YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU – ZORAKİ DİPLOMAT
Aslında Zoraki Diplomat’ı severek okudum. Hatta üniversitede tarih dersinde ödevim için seçmiştim ama kütüphaneden aldığım kitabın iade süresi dolunca son 20-30 sayfasını okuyamadan vermek zorunda kaldım. Şimdiki aklım olsa kitabın süresini uzatır ya da tekrar alır bitirirdim ama o zaman bunları akıl edemediğim ya da üşendiğim için kitap yarım kaldı. Bir gün bitirebilmeyi umuyorum.

UĞUR YÜCEL – YAĞMUR KESİĞİ
Bu kitabı Can Yayınları’nın yaz aylarında yaptığı 5 lira kampanyasından almıştım. Yazarı Uğur Yücel olunca ilgimi çekmişti çünkü daha önce de dediğim gibi ünlü isimlerin yazdığı kitaplar ilgimi çekiyor. Bu kitabı ise bitiremedim. Zaten öykü türü pek sevdiğim bir tür değil bir de bitmek bilmez tasvirler, anlatımı kapalı ifadeler olunca okuduğum sayfalardan bir şey anlamadım, anladıklarım da hoşuma gitmedi, kitap yarım kaldı.

MURATHAN MUNGAN – YAZ SİNEMALARI
Bu kitabı Çukurova Kitap Fuarı’ndan almış, yazarına da imzalatmıştım.  Sırf yazara imzalatmak için almıştım ama kitabın içini açıp bakmak nedense aklıma gelmemiş. İsminde “Sinema” kelimesi geçince sinemayla ilgili bir kitap olduğunu düşünmüştüm meğer şiir kitabıymış ve ben bunu eve gelip kitabı okumak istediğimde fark ettim. Bazen ne kadar budala oluyorum L Şiirler bana hitap etmediği için bu kitap da bitmedi.

GABRİEL GARCİA MARQUEZ – MAVİ KÖPEĞİN GÖZLERİ
Bu kitaba biraz daha şans verebilirdim diye düşünüyorum. Kitabın öykü türünde olması ve okuduğum ilk öykünün hoşuma gitmemesi yüzünden kitabı yarım bıraktım ama yazarından dolayı biraz daha şansı hak ediyordu.

NERMİN BEZMEN – BİZİM GİZLİ BAHÇEMİZDEN
Bu kitabın neredeyse yarısına kadar geldim ama devam edemedim. Yazar eşini kaybettikten sonra hissettiklerini yazmış. Tamam, duygusal biri değilim ama kitapta o kadar vıcık vıcık bir romantizm, öyle hitaplar vardı ki okurken gözlerimi devirmekten kitabı okuyamadım. Duygusal ve  romantik biri kitabı çok sevebilir, hatta okurken ağlayabilir ama bana hitap etmedi.


Evet, benim yarım bıraktığım kitaplar bunlardı. Umarım siz yarım bırakmak isteyeceğiniz kitaplar değil de hemen bitirmek isteyeceğiniz kitaplar okursunuz. Yeni yazılarda görüşmek üzere. 

13 yorum:

  1. well done)
    hope you like mine too
    http://max-aschmann-park.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Bende bir zamanlar mutlaka kitabın sonunu getirirdim tabi bu eziyet olurdu dediğin gibi okuma hızı da düşüyor şimdilerde ise gitmiyorsa koy kenara sonra bazen tekrar denerim yine mi olmadı demek ki ayrılmanın vakti geldi demektir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik Cümleler, sonradan kitaba bir şans daha vermek iyi fikir. Bazı kitapların zamanı oluyor. Kitaptan tamamen vazgeçmeden önce bunu deneyeyim :-)

      Sil
  3. Ne güzel beş kitap iyiymiş benim de çok olduğundan değil de beşten fazla :). Uğur Yücel'e ve Mungan'a şaşırdım. Uğur Yücel'in bu şiir kitabını merak ediyordum ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi, Uğur Yücel'in kitabı şiir kitabı değil canım, öykü kitabı. Normal öyküler de değil, değişik. Belki sen seversin ama hiç benim tarzım değildi.

      Sil
  4. İlkay Özgür, bu konuda bakış açımız aynı :-) Yorumun için ben teşekkür ederim :-)

    YanıtlaSil
  5. Canım, Marquez'in kitabı Mavi Köpeğin Gözleri, galiba yanlış hatırladın :)
    O kitabı okumayı düşünüyordum ama bu yazından sonra erteledim ;)
    Benim de şimdiye kadar yarım bıraktığım tek kitap Talha Uğurluel'in "Mekanlar ve Olaylarıyla Hz. Muhammed' in Hayatı"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumasyon, evet yanlış yazmışım. Şimdi düzelttim :-) Yazarın Kolera Günlerinde Aşk, Yüzyıllık Yalnızlık ve Kırmızı Pazartesi kitapları çok güzeldi. Önce onları okuyabilirsin.

      Sil
    2. Kırmızı Pazartesi kitabını ben de çok sevmiştim. Bir de Albaya Mektup Yok kitabını okudum. O da güzeldi. Senin tavsiyelerini de not aldım :)

      Sil
    3. okumasyon, ben de Albaya Mektup Yok kitabını not aldım :-)

      Sil
  6. Eskiden ben de hiç yarım bırakamazdım ama artık akıllandım :)
    Onca güzel kitap sırada beklerken, ne gerek var di mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. burcuuuuk, herkesin bu konuda fikri değişmiş. İnsan zamanla olgunlaşıyor :-)

      Sil

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...